Category: Ασφάλεια τροφίμων

Υγιείνη και Ασφάλεια Τροφίμων

Τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη της βιομηχανίας τροφίμων, αλλά και με την εμφάνιση πολλών διατροφικών σκανδάλων, έγινε παραπάνω από επιτακτική η ανάγκη για παραγωγή ποιοτικών και ασφαλών προϊόντων . Η τάση αυτή εκφράστηκε με την επιστήμη της Υγιεινής και Ασφάλειας στα τρόφιμα, μια επιστήμη η οποία λαμβάνοντας στοιχεία από διάφορες επιστήμες (χημεία, φυσική, μικροβιολογία, ιατρική) προσανατολίστηκε εξ αρχής σε όλες εκείνες τις διαδικασίες-μεθόδους, με τις οποίες θα μπορούσε να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξάλειψη σε όλη την παραγωγική διαδικασία όλων εκείνων των κινδύνων, που είναι υπεύθυνοι για την αλλοίωση των τροφίμων, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της δημόσιας υγείας.

Μέσω αυτής της μελέτης έγινε σύντομα αντιληπτό, πως η Υγιεινή και η Ασφάλεια ενός τροφίμου είναι μια δυναμική κατάσταση, η οποία απαιτεί την προσοχή και τους σωστούς χειρισμούς σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας των τροφίμων και μάλιστα όχι απλά όπως ακούγεται σήμερα «από το χωράφι στο ράφι», αλλά από το «χωράφι στο πιάτο» καθώς πολλές φορές ξεχνάμε πως για ένα ασφαλές τρόφιμο παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η τελική επεξεργασία του πριν φτάσει στο πιάτο του καταναλωτή (μαγείρεμα, συντήρηση, αποθήκευση), η οποία γίνεται στους χώρους μαζικής εστίασης (εστιατόρια, ξενοδοχεία) καθώς και στα οικιακά νοικοκυριά στα οποία πολλές λανθασμένες πρακτικές οδηγούν σε υποβάθμιση των προϊόντων και σε τροφιμογενείς λοιμώξεις.

Το μάθημα απευθύνεται σε όσους εμπλέκονται με τον χειρισμό τροφίμων, σε επιχειρήσεις που ασκούν μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες δραστηριότητες: παρασκευή, μεταποίηση, παραγωγή, συσκευασία, αποθήκευση, μεταφορά, διανομή, διακίνηση και προσφορά προς πώληση ή διάθεση τροφίμων. Απευθύνεται επίσης σε υπευθύνους εταιρειών που εμπλέκονται και σχετίζονται με την τροφική αλυσίδα (π.χ. εταιρείες συμβούλων, εταιρείες μυοκτονιών, κατασκευαστών εξοπλισμού, εταιρείες συσκευασίας κλπ.).

 

[wtpsw_gridbox]

Τα 5 συχνότερα λάθη που κάνουμε όταν μαγειρεύουμε

[:en]Σύμφωνα με τη Βασιλική Εταιρεία Δημόσιας Υγείας (RSPH) της Μεγάλης Βρετανίας, είναι αρκετά τα λάθη που κάνουν πολλοί από εμάς όταν βρίσκονται στην κουζίνα, με αποτέλεσμα να παραβιάζουν τους βασικούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων.

Η Εταιρεία έφτιαξε μια λίστα με τα πέντε συχνότερα από αυτά, τα οποία όλοι πρέπει να αποφεύγουμε.

1. Χρησιμοποιούμε προϊόντα που έχουν λήξει

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο να βασιζόμαστε στην όψη ή στη μυρωδιά ενός τροφίμου για να κρίνουμε αν είναι κατάλληλο προς κατανάλωση, όμως αυτή η τακτική δεν είναι ασφαλής. Όπως επισημαίνει η Εταιρεία, πολλοί παθογόνοι μικροοργανισμοί προκαλούν ασθένεια ακόμη κι όταν βρίσκονται σε μικρές συγκεντρώσεις και χωρίς να επηρεάζουν την όψη, τη μυρωδιά ή ακόμη και τη γεύση του τροφίμου. Πρέπει λοιπόν να προσέχουμε τις ημερομηνίες λήξης των προϊόντων και να τα πετάμε αν αυτή έχει παρέλθει.

2. Χρησιμοποιούμε τα ίδια εργαλεία στα ωμά και στα μαγειρεμένα τρόφιμα

Το πρόβλημα αυτό προκύπτει κυρίως όταν ψήνουμε στο BBQ, όπου μπορεί να χρησιμοποιήσουμε την ίδια πιρούνα ή τσιμπίδα για να χειριστούμε το ωμό και το μαγειρεμένο κρέας. Τα ωμά και τα μαγειρεμένα τρόφιμα γενικώς δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή, επομένως πρέπει να χρησιμοποιούμε διαφορετικά εργαλεία για τον χειρισμό τους. Το ίδιο ισχύει και για τις πλάκες κοπής.

bigstock leisure food people and holi 177973582

3. Δεν διαχωρίζουμε τα ωμά από τα μαγειρεμένα τρόφιμα

Το λάθος αυτό ξεκινά από το καλάθι του σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, το καμπυλοβακτήριο (μία από τις συνηθέστερες αιτίες τροφικής δηλητηρίασης) εντοπίζεται σε ποσοστό 5,7% εξωτερικά στη συσκευασία του κοτόπουλου που πωλείται στο σούπερ μάρκετ. Αυτό συνεπάγεται ότι τα τρόφιμα δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή από τη στιγμή που τα αγοράζουμε και φυσικά στο ψυγείο ή επάνω στον πάγκο της κουζίνας.

4. Πλένουμε το ωμό κοτόπουλο

Το καμπυλοβακτήριο εξουδετερώνεται με το μαγείρεμα, θα εξαπλωθεί όμως στις επιφάνειες της κουζίνας μέσω των σταγονιδίων του νερού αν πλύνουμε το κοτόπουλο κάτω από το τρεχούμενο νερό της βρύσης.

5. Αφήνουμε τα κατοικίδια να έχουν πρόσβαση στην κουζίνα

Ειδικά αν έχετε γάτα στο σπίτι ξέρετε πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι να την εκπαιδεύσετε ώστε να μην ανεβαίνει στις διάφορες επιφάνειες ή στα έπιπλα του σπιτιού. Ακόμη όμως κι αν το κατοικίδιό σας δεν ανεβαίνει στον πάγκο της κουζίνας, καλό είναι να το κρατάτε γενικώς μακριά από τον συγκεκριμένο χώρο του σπιτιού, καθώς κουβαλά κάθε είδους μικρόβια που δεν πρέπει να καταλήξουν στην κατσαρόλα ή στο πιάτο σας.[:]

[:en]Ασφάλεια των τροφίμων[:]

[:en]Employment and social policy

Η πολιτική ασφάλειας τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποσκοπεί στην προστασία των καταναλωτών, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ομαλή λειτουργία της ενιαίας αγοράς. Η εν λόγω πολιτική, που χρονολογείται από το 2003, θέτει ως κεντρικό άξονά της την έννοια της ανιχνευσιμότητας των εισερχομένων (π.χ. ζωοτροφές) αλλά και των εξερχομένων (π.χ. πρωτογενής παραγωγή, μεταποίηση, αποθήκευση, μεταφορά και λιανική πώληση).

Η ΕΕ έχει συμφωνήσει πρότυπα για την εξασφάλιση της υγιεινής των τροφίμων, της υγείας και της ορθής μεταχείρισης των ζώων και της φυτοϋγιεινής καθώς και για τον έλεγχο της μόλυνσης από εξωτερικές ουσίες, όπως τα φυτοφάρμακα. Διενεργούνται αυστηροί έλεγχοι σε κάθε στάδιο, και οι εισαγωγές (π.χ. κρέας) από χώρες εκτός της ΕΕ πρέπει να συμμορφώνονται με τα ίδια πρότυπα και να υπόκεινται στους ίδιους ελέγχους όπως τα τρόφιμα που παράγονται εντός της ΕΕ.[:]