Υγιείνη και Ασφάλεια Τροφίμων

Τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη της βιομηχανίας τροφίμων, αλλά και με την εμφάνιση πολλών διατροφικών σκανδάλων, έγινε παραπάνω από επιτακτική η ανάγκη για παραγωγή ποιοτικών και ασφαλών προϊόντων . Η τάση αυτή εκφράστηκε με την επιστήμη της Υγιεινής και Ασφάλειας στα τρόφιμα, μια επιστήμη η οποία λαμβάνοντας στοιχεία από διάφορες επιστήμες (χημεία, φυσική, μικροβιολογία, ιατρική) προσανατολίστηκε εξ αρχής σε όλες εκείνες τις διαδικασίες-μεθόδους, με τις οποίες θα μπορούσε να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξάλειψη σε όλη την παραγωγική διαδικασία όλων εκείνων των κινδύνων, που είναι υπεύθυνοι για την αλλοίωση των τροφίμων, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της δημόσιας υγείας.

Μέσω αυτής της μελέτης έγινε σύντομα αντιληπτό, πως η Υγιεινή και η Ασφάλεια ενός τροφίμου είναι μια δυναμική κατάσταση, η οποία απαιτεί την προσοχή και τους σωστούς χειρισμούς σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας των τροφίμων και μάλιστα όχι απλά όπως ακούγεται σήμερα «από το χωράφι στο ράφι», αλλά από το «χωράφι στο πιάτο» καθώς πολλές φορές ξεχνάμε πως για ένα ασφαλές τρόφιμο παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η τελική επεξεργασία του πριν φτάσει στο πιάτο του καταναλωτή (μαγείρεμα, συντήρηση, αποθήκευση), η οποία γίνεται στους χώρους μαζικής εστίασης (εστιατόρια, ξενοδοχεία) καθώς και στα οικιακά νοικοκυριά στα οποία πολλές λανθασμένες πρακτικές οδηγούν σε υποβάθμιση των προϊόντων και σε τροφιμογενείς λοιμώξεις.

Το μάθημα απευθύνεται σε όσους εμπλέκονται με τον χειρισμό τροφίμων, σε επιχειρήσεις που ασκούν μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες δραστηριότητες: παρασκευή, μεταποίηση, παραγωγή, συσκευασία, αποθήκευση, μεταφορά, διανομή, διακίνηση και προσφορά προς πώληση ή διάθεση τροφίμων. Απευθύνεται επίσης σε υπευθύνους εταιρειών που εμπλέκονται και σχετίζονται με την τροφική αλυσίδα (π.χ. εταιρείες συμβούλων, εταιρείες μυοκτονιών, κατασκευαστών εξοπλισμού, εταιρείες συσκευασίας κλπ.).

 

[wtpsw_gridbox]

Τα 5 συχνότερα λάθη που κάνουμε όταν μαγειρεύουμε

[:en]Σύμφωνα με τη Βασιλική Εταιρεία Δημόσιας Υγείας (RSPH) της Μεγάλης Βρετανίας, είναι αρκετά τα λάθη που κάνουν πολλοί από εμάς όταν βρίσκονται στην κουζίνα, με αποτέλεσμα να παραβιάζουν τους βασικούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων.

Η Εταιρεία έφτιαξε μια λίστα με τα πέντε συχνότερα από αυτά, τα οποία όλοι πρέπει να αποφεύγουμε.

1. Χρησιμοποιούμε προϊόντα που έχουν λήξει

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο να βασιζόμαστε στην όψη ή στη μυρωδιά ενός τροφίμου για να κρίνουμε αν είναι κατάλληλο προς κατανάλωση, όμως αυτή η τακτική δεν είναι ασφαλής. Όπως επισημαίνει η Εταιρεία, πολλοί παθογόνοι μικροοργανισμοί προκαλούν ασθένεια ακόμη κι όταν βρίσκονται σε μικρές συγκεντρώσεις και χωρίς να επηρεάζουν την όψη, τη μυρωδιά ή ακόμη και τη γεύση του τροφίμου. Πρέπει λοιπόν να προσέχουμε τις ημερομηνίες λήξης των προϊόντων και να τα πετάμε αν αυτή έχει παρέλθει.

2. Χρησιμοποιούμε τα ίδια εργαλεία στα ωμά και στα μαγειρεμένα τρόφιμα

Το πρόβλημα αυτό προκύπτει κυρίως όταν ψήνουμε στο BBQ, όπου μπορεί να χρησιμοποιήσουμε την ίδια πιρούνα ή τσιμπίδα για να χειριστούμε το ωμό και το μαγειρεμένο κρέας. Τα ωμά και τα μαγειρεμένα τρόφιμα γενικώς δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή, επομένως πρέπει να χρησιμοποιούμε διαφορετικά εργαλεία για τον χειρισμό τους. Το ίδιο ισχύει και για τις πλάκες κοπής.

bigstock leisure food people and holi 177973582

3. Δεν διαχωρίζουμε τα ωμά από τα μαγειρεμένα τρόφιμα

Το λάθος αυτό ξεκινά από το καλάθι του σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, το καμπυλοβακτήριο (μία από τις συνηθέστερες αιτίες τροφικής δηλητηρίασης) εντοπίζεται σε ποσοστό 5,7% εξωτερικά στη συσκευασία του κοτόπουλου που πωλείται στο σούπερ μάρκετ. Αυτό συνεπάγεται ότι τα τρόφιμα δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή από τη στιγμή που τα αγοράζουμε και φυσικά στο ψυγείο ή επάνω στον πάγκο της κουζίνας.

4. Πλένουμε το ωμό κοτόπουλο

Το καμπυλοβακτήριο εξουδετερώνεται με το μαγείρεμα, θα εξαπλωθεί όμως στις επιφάνειες της κουζίνας μέσω των σταγονιδίων του νερού αν πλύνουμε το κοτόπουλο κάτω από το τρεχούμενο νερό της βρύσης.

5. Αφήνουμε τα κατοικίδια να έχουν πρόσβαση στην κουζίνα

Ειδικά αν έχετε γάτα στο σπίτι ξέρετε πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι να την εκπαιδεύσετε ώστε να μην ανεβαίνει στις διάφορες επιφάνειες ή στα έπιπλα του σπιτιού. Ακόμη όμως κι αν το κατοικίδιό σας δεν ανεβαίνει στον πάγκο της κουζίνας, καλό είναι να το κρατάτε γενικώς μακριά από τον συγκεκριμένο χώρο του σπιτιού, καθώς κουβαλά κάθε είδους μικρόβια που δεν πρέπει να καταλήξουν στην κατσαρόλα ή στο πιάτο σας.[:]

[:en]Ασφάλεια των τροφίμων[:]

[:en]Employment and social policy

Η πολιτική ασφάλειας τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποσκοπεί στην προστασία των καταναλωτών, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ομαλή λειτουργία της ενιαίας αγοράς. Η εν λόγω πολιτική, που χρονολογείται από το 2003, θέτει ως κεντρικό άξονά της την έννοια της ανιχνευσιμότητας των εισερχομένων (π.χ. ζωοτροφές) αλλά και των εξερχομένων (π.χ. πρωτογενής παραγωγή, μεταποίηση, αποθήκευση, μεταφορά και λιανική πώληση).

Η ΕΕ έχει συμφωνήσει πρότυπα για την εξασφάλιση της υγιεινής των τροφίμων, της υγείας και της ορθής μεταχείρισης των ζώων και της φυτοϋγιεινής καθώς και για τον έλεγχο της μόλυνσης από εξωτερικές ουσίες, όπως τα φυτοφάρμακα. Διενεργούνται αυστηροί έλεγχοι σε κάθε στάδιο, και οι εισαγωγές (π.χ. κρέας) από χώρες εκτός της ΕΕ πρέπει να συμμορφώνονται με τα ίδια πρότυπα και να υπόκεινται στους ίδιους ελέγχους όπως τα τρόφιμα που παράγονται εντός της ΕΕ.[:]

[:en]Υπερβολική γυμναστική! Πάθος ή εμμονή;[:]

[:en]

Η άσκηση είναι αναμφισβήτητα ωφέλιμη! Τα οφέλη της είναι πολλά και γνωστά σε όλους. Ωστόσο, όπως με οτιδήποτε στη ζωή, το «πάρα πολύ» δεν είναι πάντα καλό. Η υπερβολική άσκηση μπορεί να γίνει επιβλαβής τόσο για την σωματική όσο και για την ψυχική υγεία!

Ο όρος Ψυχαναγκαστική Άσκηση είναι γνωστός και ως υπερβολική άσκηση, υποχρεωτική άσκηση, εθισμός στην γυμναστική, Athletica Anorexia και περιγράφει έναν καταναγκασμό στο να γυμνάζεται κάποιος πολύ περισσότερο και με ιδιαίτερο σθένος από ότι θεωρείται «φυσιολογικό».

Η άσκηση είναι καλή όταν γίνεται για τους σωστούς λόγους, δηλαδή για την βελτίωση και την διατήρηση μίας καλής φυσικής κατάστασης και μίας γενικότερης υγείας. Γίνεται όμως, επικίνδυνη και κακή για την υγεία, όταν κάποιος γυμνάζεται σε πολύ έντονα επίπεδα και για μεγάλη χρονική περίοδο.

Εμμονή με την άσκηση

Κάποιος μπορεί να εθιστεί στην άσκηση. Μπορεί να ξεκινήσει με καλές προθέσεις, να θέλει να είναι σε φόρμα και υγιής, αλλά σταδιακά να αυξάνει τον αριθμό και την ένταση των ασκήσεων μέχρι να αναπτύξει εξάρτηση από την γυμναστική.

Για να γυμνάζεται κάποιος συστηματικά και είναι η άσκηση τρόπος ζωής απαιτείται κάποια δέσμευση. Ο χρόνος της άσκησης ανταγωνίζεται τον χρόνο για εργασία, οικογένεια, φίλους. Μερικές φορές όμως η γραμμή ανάμεσα στη δέσμευση και τον καταναγκασμό είναι εύκολο να διαπεραστεί. Η άσκηση δεν είναι πλέον επιλογή, αλλά ανάγκη.

Πόση άσκηση όμως είναι πάρα πολύ;

Σημάδια της Ψυχαναγκαστικής Άσκησης

Κάποιος μπορεί να ασκείται για τους λάθος λόγους όταν εμφανίζει κάποια ή όλα από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • Αισθάνεται υπερβολικό άγχος, έχει συναισθήματα ενοχής και θυμού, αν δεν καταφέρνει να γυμναστεί.
 • Η άσκηση γίνεται η κοινωνική του ζωή, περιορίζει τις κοινωνικές του δραστηριότητες ή αποσύρεται από φίλους, έτσι ώστε να μη χάσει την προγραμματισμένη προπόνηση.
 • Βρίσκει χρόνο, με οποιοδήποτε κόστος, για να γυμναστεί όπως, να μην πάει στο σχολείο, στην δουλειά του ή σε κάποια ανάλογη υποχρέωση.
 • Ο τρόπος, που αισθάνεται για τον εαυτό του, καθορίζεται από πόση γυμναστική έκανε ή πόσο σκληρή ήταν η προπόνησή του.
 • Η άσκηση καθοδηγείται κυρίως από την επιθυμία ελέγχου του βάρους, της σύσταση του σώματος (διατήρηση μυϊκής μάζας) ή του σωματότυπου.
 • Η άσκηση δεν πραγματοποιείται ως διασκέδαση και ευχάριστη εμπειρία ή ποτέ δεν είναι ικανοποιημένος με τα επιτεύγματά του στην γυμναστική (δεν είναι ποτέ αρκετή).
 • Γυμνάζεται σε περίεργες ώρες (στη μέση της νύκτας, στις 12:00 το μεσημέρι με καύσωνα) ή όταν κάποιος γίνεται μυστικοπαθής ως προς την συμπεριφορά του γύρω από την γυμναστική και προσπαθεί να κρύψει την ποσότητα της άσκησης.
 • Η γυμναστική γίνεται ένας τρόπος αντιμετώπισης της κακής εικόνας, που έχει κάποιος για το σώμα του, της ανησυχίας, που έχει για το βάρος και τη χαμηλή αυτοεκτίμηση του και προσπαθεί να αποκτήσει μία αίσθηση ελέγχου πάνω στη ζωή του μέσα από τον αριθμό και την ένταση των ασκήσεων.
 • Οι επιλογή των τροφίμων βασίζεται αποκλειστικά στην άσκηση. Η γυμναστική γίνεται η «τιμωρία» για κάποια «απαγορευμένη» ή «κακή» τροφή, ή «εξαγνίζει» και «καίει» τις θερμίδες ή κάποιος περιορίζει τρόφιμα από την διατροφή του γιατί δεν μπορεί να γυμναστεί.
 • Γυμνάζεται ακόμη και όταν είναι άρρωστος ή τραυματισμένος, δεν μπορεί να πάρει μία μέρα ρεπό από την προπόνηση ή να απέχει κάποιες μέρες γιατί απλά δεν έχει όρεξη να γυμναστεί.
 • Το είδος και ποσότητα της άσκησης αποφασίζεται μετά από έναν αυστηρό υπολογισμό της ποσότητας του φαγητού, που καταναλώθηκε, και κατά συνέπεια των θερμίδων, που πρέπει να κάψει.

Σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία από την Ψυχαναγκαστική Άσκηση

Υπάρχουν πραγματικοί κίνδυνοι μυοσκελετικών τραυματισμών και μόνιμες βλάβες στα οστά, στους μύες, στους συνδέσμους και στους τένοντες, λόγω των υπερβολικών απαιτήσεων, ειδικά όταν κάποιος δεν επιτρέπει στον εαυτό του να ξεκουραστεί από την άσκηση ή να θεραπευτεί πλήρως από κάποιο τραυματισμό. Καθώς το σώμα ωθείται πέρα από τα όριά του, τα άτομα μπορεί να γίνουν πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις και αισθήματα κόπωσης και εξάντλησης.

Επιπρόσθετα, εάν δεν καταναλώνονται τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, το σώμα αρχίζει να διασπά μυϊκή μάζα στην προσπάθειά του να βρει πηγή ενέργειας.

Στις γυναίκες, η υπερβολική άσκηση επηρεάζει την ισορροπία των ορμονών, με αποτέλεσμα την αμηνόρροια (απώλεια εμμήνου κύκλου), προβλήματα γονιμότητας και οστεοπόρωσης (απώλεια οστικής μάζας).

Οι άνθρωποι που ασκούνται υπερβολικά συχνά υποφέρουν από άγχος και κατάθλιψη, κακή αντίληψη της εικόνας του σώματός τους, χαμηλή αυτοεκτίμηση και ανησυχούν υπερβολικά για το βάρος τους.

Το να περιορίζει κάποιος την τροφή του σε συνδυασμό με εθισμό στην άσκηση μπορεί να έχει πολύ επικίνδυνες επιπτώσεις και να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο (όπως στην Νευρική Ανορεξία).

Μην «τρέξετε» μακριά…

Η Ψυχαναγκαστική Άσκηση είναι δύσκολο να αναγνωριστεί και να αντιμετωπιστεί γιατί εύκολα χαρακτηρίζεται ως υγιή συμπεριφορά. Το πρόβλημα δεν είναι ότι θα πάει κάποιος γυμναστήριο για να αισθανθεί καλύτερα για τον εαυτό του. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν για να αισθανθεί κάποιος όμορφα με τον εαυτό του απαιτεί να πάει γυμναστήριο, να κάνει συγκεκριμένες επαναλήψεις, να τρέξει συγκεκριμένη ώρα, να φάει συγκεκριμένες τροφές και να δημιουργήσει απαιτητικά πρότυπα σώματος και ομορφιάς τόσο για τον εαυτό του όσο και για τους άλλους.

Εάν αναγνωρίσετε κάτι από εσάς στις παραπάνω παραγράφους, μην «τρέξετε» μακριά από αυτό που σας συμβαίνει! Αναζητήστε κάποιο σύμβουλο που να μπορέσετε να τον εμπιστευτείτε και να συζητήσετε μαζί του αυτό που παρατηρείτε στον εαυτό σας!

[:]